Hasznos tudnivalók, Közlekedés

Kötelező védőoltás nincs, azért ajánlatos a szokásos utazó házipatikát (gyomor és bélbántalmak, megfázás elleni szerek) magunkkal vinni, az éghajlat és az eltérő konyha miatt. Csapvizet ne fogyasszunk, ehelyett ajánlott a palackozott víz vásárlása.

A megmaradt valutát érdemes elkölteni, mert visszaváltani csak a repülőtereken megtalálható bankban van módunk, a beváltásról szóló igazolás ellenében, ami az eredeti összeg 30%-t jelenti.

A borravaló a mindennapi élethez hozzátartozik, ezzel érdemes számolni pénzváltáskor.

A vásárokban (medinában, souk) az alkudozás nélkülözhetetlen és ajánlott is, kifejezetten jó szórakozás. A portékák árának töredékéért hozzájuthatunk a megvásárolandó dolgoknak. A tunisziak közül szinte mindenki aki kereskedelemmel foglalkozik beszél angolul, franciául, spanyolul és németül, még magyarul is. Akár alkudozhatunk vegyes nyelven, ha úgy tetszik, ám az arab szavaknak még inkább örülnek az árusok, ettől komolyabban vesznek, mint egy sima turistát, megtiszteltetésnek tekintik, hogy egy külföldi veszi a fáradságot és megtanul néhány arab szót, csak előnyünkre válhat.

Közlekedés:

A nagyobb városokon belül a legjobb és legkedveltebb eszköz a sárga taxi. Viszonylag olcsó és mindenhol megtalálható. Léteznek „Allo Taxi”-k, ezeket a szállodákban rendelhetünk. A taxik rendelkeznek taxaméterrel, ennek ellenére kérdezzünk rá a viteldíjra, mert egyes útvonalak fix árasak. A városok között „Louage Taxi”-k közlekednek. Ezek csak a célállomáson állnak meg, emiatt rendkívül gyorsak. 5 utas szállítására alkalmas, mindenki egyedi árat fizet.
Tunéziának rendkívül jó vasút- és autóbusz hálózata van. Az útiköltség kedvező, egyáltalán nem mondható magasnak.
Amennyiben autót vagy robogót bérlünk, ajánlott teljes körű casco biztosítást kötni, mert a tunéziai vezetők igen veszélyesek lehetnek, a legalapvetőbb KRESZ szabályokat sem tartják be az utakon. A közlekedési balesetek mindennaposak.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Sousse