Kultúra, vallás

Tunézia nagyvárosai egyre inkább elnyugatiasodnak. Az arab világban az egyik legenyhébb felfogásúak közé tartozik. Ma már a fiatal párok "büntetés" nélkül sétálhatnak a nagyobb városok utcáin. A Ramadán ( szent böjti hónap) elvesztette a szigorú, önsanyargató lelki gyakorlati jelent?ségét, inkább családi ünnepnek fogható fel. Áprilisban ünneplik a Ras as-Sana ünnepét, azaz az iszlám Újévet. Az ünnepek ideje alatt óriási felvonulásokat, fesztiválokat rendeznek, az utcákat feldíszítik, a kisebb falvakban látványos rituálékkal ünnepelnek.
 
Ünnepek:

Az iszlám vallásból kifolyólag az ünnepek változó dátumúak, melyek az iszlám kalendárium és a Hold állása szerint minden évben más és más id?pontra esnek.
Aid El-Adha (4 nap) a mekkai zarándoklat ideje, általában március.
Aid el-Fitr (3-4 nap)
Iszlám Újév (1 nap)
Mohamed próféta születésnapja (1nap) június hónap.
Kopt húsvét vasárnap (1 nap)
Shem El-Nessim tavaszünnep, hétf? (1 nap) kopt húsvét utáni nap.

Vallás:
A lakosság 98% szunnita muszlim vallású. Szent Háború (Dzsihád) és vallási eredet? megkülönböztetés nem fordul el?. Az országban ezenkívül 1% keresztény és 1% zsidó is él egymással vallási, kulturális ellentét nélkül. Tunézia déli, Djerba szigetén,  2000 éves zsidó lakosság él, manapság ?k is a f?városba települtek.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Sousse