Turisztikai látnivalók

Turizmus:

Sousse otthona a finom tengerparti homoknak, a part mentén található gyümölcs- és oliva ligeteknek, a kellemes mediterrán éghajlatnak. A forró száraz nyár, enyhe csapadékos  tél, a turizmusra berendezkedett lakosság miatt, kellemes nyaralóhely.

Sousse a filmekben:

Sousse óváros légköre megfogta a hollywoodi filmforgatókat, mely ideális környezetet teremtett az 1981-ben ezen a helyen forgatott Indiana Jones filmnek, ahol Sousse, mint Kairo szerepét töltötte be. Figyelemre méltó a város fehérre festett házai a kék ablakokkal és díszítésével, mely nem jellemző Kairóra.

Sousse értékei:

Sousse Tunézia harmadik legnagyobb városa Tunisz és Sfax után. Sousse minden kétség nélkül a legnagyobb település ezen a vidéken.
-A 2500 km2 területen található oliva ligetek már az ókor óta a fő gazdasági húzóerő.
-A forgalmas kikötő, mely a városközpont kapuja nyüzsgő, vidám hangulatú.
-A medinában található történelmi szövet megerősíti és tovább élteti a várost a saját ritmusában harmónikus összhatásban a modern várossal, mely tipikus mediterrán bájjal rendelkezik.
-A város tengerparti üdülőrésze északon található, az El Kantaou-i kikötővel szoros kapcsolatban, ez a legváltozatosabb turista paradicsom a Földközi-tenger partján,  Monastir-i Nemzetközi Repülőtértől  mindössze 20 km található. Mint tengerparti város, Sousse előnye, hogy a mérsékelt és enyhe éghajlata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egész évben kielégítse a tengerparti nyaralás minden lehetőségét.

Látnivalók:

A Medina 1988 óta az UNESCO Világörökség része.

Ribat erődítmény
Taken by dalbera
Városközpont
Taken by ahisgett

A városközpont (Medina) szűk kis utcácskái és bazárai az Ezeregyéjszaka meséibe repíti a látogatót. Főbb látványosságai közé tartozik a várfallal körbevett Ribat Erőd, Régészeti Múzeum, a Kasbah Vlágítótorony és a római kori Katakombák.
Annak ellenére, hogy a városban sokféle építészeti stílus keveredik egymással, Sousse karaktere megőrizte az arab városok kinézetét, melyet az iszlám hódításnak köszönhet.
A mai szemlélő számára a legjobb példa erre, a város tenger felőli oldalának megerősítése, amit az arab fennhatóság idején építettek. A Ribat, egy lélegzetelállítóan szárnyaló épületegyüttes, ami egy minaretnek és megfigyelőtoronynak a szerepét tölti be, építészetileg egyedülálló megoldás, mely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.

Tengerpart, Sousse
Taken by zeraien
Parti sétány
Taken by Stefan Radu

Napjainkban Sousse népessége több, mint 540 000 fő, mégis megtartotta a középkorra jellemző keskeny, labirintusszerű utcáit, a Kasbah és Medina, a Ribat erődítménye a hosszan elnyúló városfal a Földközi-tenger partján. A város külső negyedeit modern, hosszú egyenes utcák és többnyire egymástól távol eső épületek jellemzik.
Sousse kitűnő nyaralóhely, teli pazar szállodával, csodás tengerpart várja a fürdőzni vágyókat, számos vízi sport lehetőség található, ezen kívül mozgalmas, pezsgő éjszakai élet és romantikus sétákra nyílik lehetőség.

Környező települések:

Monastir:

Ez a település az egyik legszebb fürdőzőhely Tunéziában. Tunisztól 160 km-re, Sousse-tól 20 percre, délkeletre található a Földközi tenger partján. Csodálatos kilátás nyílik a finom homokkal borított tengerpartra. Legfontosabb látnivaló a 9. századi Nagy Mecset és a hagyományos arab stílusban épült mauzóleum, melynek kupolája aranyból készült. A város az első elnök, Habib Bourghiba szülővárosa és nyughelye.

Bourguiba Mauzóleum 2, Monastir
taken by calips96
A part, Monastir
taken by gorik


Mahdia:

A kis halászváros 50 km-re található Sousse-tól. A város, sajnos, a mai napig őrzi a háborúk nyomait. Az itt található fehérre festett épületek, a mecsetek és filigrán tornyok mór stílusban épültek. Szintén gyönyörű finom homok szegélyezi a partot. Péntekenként hímzőnők, bársony és aranyszállal kivarrt, gyöngyökkel díszített portékáikból válogathat a vásárló.

Mahdia nyáron
taken by Bogdan Morar
Halászok, Mahdia
taken by gorik


El Jem (El Djem):

A város az ókorban Thysdrus néven volt ismert. Sousse-tól 70 km található délre.
Itt található a világ 3. legnagyobb, az 1979 óta a Világörökség részét képző, i.e. 238-ban épült Amfiteátruma, mely gigantikus méretéivel: 138 m hosszú, 114 m széles, 30ezer ember befogadására volt alkalmas, ahol nagy valószínűséggel gladiátor viadalokat és fogathajtó versenyeket is tartottak.

Amfiteatrum, El Jem
taken by dalbera
Régészeti Múzeum 2, El Jem
taken by dalbera


Kairouan:

Az iszlám vallás negyedik Szent Városa: Mekka, Medina és Jeruzsálem után. A várost 670 körül alapították. Nevének jelentése az arab kairuwan, azaz karaván szóból ered.
Tunisz előtt Kairouan volt az ország fővárosa. Fő látványosságai közé tartozik az Aglabida dinasztia  (9. század) által emelt víztározó, mely a mai napik működik. Eredetileg fedett volt ez a 128 méter átmérőjű, 48 oldalú medence.
Másik látványosság a Sidi Uqba Nagy Mecset a Minarettel. A mecset udvarát 414 darab oszlop veszi körül, amit Karthágó romjaiból hordtak ide. Érdekesség, hogy ezeket az oszlopokat tilos volt megszámolni a korai időkben, mert súlyos büntetést, megvakítást vont maga után.
Említésre méltó Sidi Sahab Zaoina (a Borbély) sírhelye. A legenda szerint arról volt híres, hogy mindig magánál tartott három szálat Mohamed próféta szakállából tisztelete jeléül.
A souk (piac) a medinában található, mely fallal van körülvéve, bejárata, a kapu már messziről látható. A piacon főleg szőnyeget, vázákat és bőrből készült kézműves dolgokat lehet vásárolni. 

Utca, Kairouan
taken by Travel Geographer
Nagy Mecset, Kairouan
taken by dweekly

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Sousse